Minder stress? Slaap voldoende

Slecht slapen zorgt voor stress en stress zorgt voor slecht slapen. Je hebt dus alle belang bij een goede nachtrust aangezien een goede slaap er net voor zorgt dat ons stress systeem weer in evenwicht komt. Goed slapen is voor alle duidelijkheid niet hetzelfde als veel slapen. Het aantal uren slaap dat je nodig hebt om overdag goed te functioneren verschilt van persoon tot persoon. Belangrijker is dat je de uren die je slaapt ook echt goed slaapt.

Geraak je soms niet goed in slaap? Het helpt alvast om een uur voor je gaat slapen alle schermen uit te zetten (ook je smartphone), geen cafeïne meer te gebruiken na 14.00 u (koffie, cola, energiedrank) en elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan. Zelfs in het weekend wijk je hier maar beter maximaal één uur van af. Het klinkt waarschijnlijk niet erg aantrekkelijk maar het loont! Word je ’s nachts wakker en kan je niet meer slapen? Sta even op en doe een rustige activiteit (bv. lezen) tot je je weer slaperig voelt. Ga dan opnieuw naar bed.

Maak van slapen een prioriteit! Uitgeslapen ziet het leven er immers veel rooskleuriger uit en ben je bestand tegen grote en kleine tegenslagen.